• Facebook Group: 197239440321588
+420777937244 Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript www.whiskoteka.cz

The ARRAN DISTILLERY

wh_nature_sKoncem 20. století došlo k přerušení či k ukončení provozu v řadě destilerek. Daleko méně častým jevem je otevírání zcela nových destilerek. Jednou z nových, která byla otevřena na konci minulého století, je destilerka The Arran Malt. Zahájila provoz v roce 1995 na stejnojmenném skotském ostrově Arran. První destilace proběhla slavnostně 29. června 1995 ve 14 hodin a 29 minut. Výroba whisky má na ostrově Arran dlouholetou tradici. Na počátku 19. století zde bylo v provozu více než 50 palíren (z velké části ilegálních). V průběhu 19. století však všechny zanikly. Ostrov Arran patří k nejmalebnějším částem Skotska. Pro svou rozmanitost bývá často nazýván „Malé Skotsko“. To však není hlavní důvod, proč zde po téměř 150 letech opět zahajuje provoz jedna z nejmladších destilerek ve Skotsku. Hlavní příčinou je v prvé řadě kvalita vody čerpané z horského jezírka „Loch na Davie“ a z říčky Easan Biorach. Voda pochází z žulových masivů ostrova Arran a cestou z hor protéká skrze četná rašeliniště. To jí spolu s čistou přírodou dává optimální předpoklady pro výrobu skvělé malt whisky. Dalším kladem ostrova Arran je specifické přímořské klima ovlivněné Golfským proudem. Toto teplé přímořské wh_dist_sklima poskytuje skvělé podmínky pro kvalitní a rychlé vyzrávání whisky. A v neposlední řadě nesmíme zapomenout na tradici a kvalitu whisky, která byla, ač ilegálně, v minulosti na ostrově vyráběna. To vše dává nové distilerce The Arran Malt do vínku ty nejlepší předpoklady zařadit se mezi známé a vyhledávané značky skotských single malt whisek.

Destilerka The Arran Malt nemá vlastní sladovnu. Slad nakupuje z velkosladoven (Baird´s Malt). Pro sladování je používán převážně ječmen odrůdy Optic. Při sladování se vůbec nepoužívá rašelinný kouř. Pro každou jednu dávku používají 2,5 tuny sladu, ze kterých extrahují za 7 hodin 13 000 litrů sladiny. Celý proces se opakuje 3x týdně. Kvasné kádě jsou vyrobeny z oregonských borovic a každá pojme celou dávku sladiny (celkový objem kvasné kádě je 15 000 litrů). Po přidání 50 kg kvasinek probíhá kvašení, které v The Arran Malt trvá 52 hodin a jehož výsledkem je kvas o přibližné síle 9% alkoholu. Poté prochází kvas prvním pálením v kotlíku zvaném „wash still“. Kapacita „wash still“ v The Arran Malt je 7 100 litrů, nicméně plní se pouze na cca 6 500 litrů. Po asi šestihodinovém pálení se získá zhruba 1 775 litrů alkoholu, který se smíchá s „úkapem“ (alkohol z počátku a konce pálení o objemu cca 1 920 litrů) z druhé destilace na celkových přibližně 23% alkoholu.wh_aran_s Tato směs se nazývá „low wines“ a postupuje do druhé, konečné fáze destilace, probíhající v tzv. „spirit still“, které mají v The Arran Malt objem 4 300 litrů a plní se přibližně na 3 700 litrů. Výsledkem je zhruba 750 litrů alkoholu o síle asi 68%. Tento výsledný produkt destilace se naředí místní vodou na 63,5% a plní se do sudů, aby po letech zrání (podle zákona minimálně 3 roky, ale v praxi 10, 12 i více) dal vzniknout špičkové skotské single malt whisky. V The Arran Malt používají pro stárnutí sudy po americkém bourbonu (200 litrové) či pro speciální produkty po španělském shery (250 litrové).

The Arran Malt 10 y.o. 46%

wh_aran_malt_10_yo_46_sTato desetiletá single malt whisky je základem produktové řady.

Vůně:
Na úvod se prosadí vanilková sladkost, kterou postupně nahradí vůně ovoce – kiwi, banán, meloun, v závěru se objeví kakaové tóny.

Chuť:
V chuti vystupuje citrus typický pro whisky z Arranu, stářím se zaokrouhluje a odráží se od pozadí sladkosti dubového dřeva. Sladké a měkké textuře chuti dodává říz jemný nádech skořice.

Z dalších produktů:

V loňském roce se na trhu objevila 14 letá whisky.
Destilerka je také známá svým „Cask Finish“ programem, tj před dokončením stárnutí je whisky stočena do sudů po pečlivě vybraných vínech a alkoholech – např. sherry, portské atd. Každý rok je na trh uváděna speciální limitovaná edice v rámci „Cask Finish“ programu. Pro rok 2010 se jednalo o 

Amarone

Finish

Sauternes

Finish

Port

Finish

wh_arran_amarone_s wh_arran_sauternes_s wh_arran_port_s

 

Foto: The Arran distilery