• Facebook Group: 197239440321588
+420777937244 Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript www.whiskoteka.cz

Ochutnávka Silver I

Prezentace je vedena v duchu motta "Co dokáže dřevo aneb vliv sudu na chuť whisky".

Prezentace je založena na ochutnávce osmi druhů skotské single malt whisky, které prošly zráním ve speciálně vybraných sudech většinou po jiném druhu alkoholu. Snahou je ukázat vliv zrání na konečný charakter whisky. Pro tuto nadstavbovou prezentaci byly vybrány whisky, které zrály 10 – 15 let a prošly maturací v různých typech sudů. Součástí prezentace je i informace o jednotlivých palírnách a o postupech maturace uplatňovaných v těchto palírnách. Prezentace s ochutnávkou je určena širokému okruhu zájemců. Pro ocenění a vychutnání rozdílu je výhodou, ale nikoliv podmínkou zběžná znalost standardních single malt whisek, kterou můžete získat například absolvováním ochutnávky z řady BASIC (samozřejmě i vlastním „samostudiem“).

Ochutnávka „SILVER I“ zahrnuje následující whisky:

Aberlour Double Cask 12 let – whisky z regionu Speyside. Tato whisky představuje nejtradičnější kombinaci maturace, která začíná v dubovém sudu a poslední fázi stráví v sudech po sherry. Mnozí říkají, že tento svazek je nejharmoničtější.

Benriach 12 let peated/15 let Dark Rum/Bruichladdich Rum 18 let – další reprezentant regionu Speyside, tentokrát představuje svazek poněkud netradiční. Tato whisky zahájila proces stárnutí v klasických amerických dubových sudech po bourbonu, aby jej završila v sudech po tmavém jamajském rumu. Tato kombinace jí dodala charakteristické vlastnosti, ve kterých se rum rozhodně neztratí. Alternativou je Bruichladdich z ostrova Islay s podobnými vlastnostmi - zajímavostí je, že rum je více ve vůni než v chuti.

Glenfiddich 15 let Solera – i v tomto případě zůstaneme v regionu Speyside, přesto je způsob zrání této whisky zcela odlišný. Whisky zrála hned ve třech druzích sudů – v evropském dubu po sherry, v americkém dubu po bourbonu a v sudech z čerstvého dubu. Zvláštností je, že nedocházelo k přelévání whisky během stárnutí, ale vybraná část whisky zrála celou dobu v jednom z výše uvedených sudů. Všechny tři složky se až po ukončení stárnutí (15 let) smíchají dohromady v kádích po sherry z Jerrezu, odkud jsou po promíchání a krátkém rozležení stáčeny do láhví. Tento postup zaručuje konzistenci a lahodné snoubení všech chutí a vůní.

Glenmorangie Quinta Ruban – tato palírna z Highland patří k průkopníkům a k největším experimentátorům v oblasti maturace v rozličném dřevě. Vybraná whisky zrála zpočátku v sudech z amerického dubu po bourbonu, aby svou maturaci dozavršila v sudech po portském vínu Ruby. Tato kombinace spolu s jedinečnými výrobními postupy palírny Glenmorangie zajišťuje jedinečný vjemový zážitek jak ve vůni, tak i v chuti s bohatým dozvukem.

Macallan 10 let Sherry Oak – palírna Macallan se řadí také mezi nejzkušenější experimentátory s dřevem pro maturační sudy. Tato whisky nezrála na rozdíl od mnoha jiných ve dvou typech sudů, ale od samého začátku se spojila s jediným typem – se sudy ze španělského dubu, které byly vyrobeny pro skvělé španělské sherry Jerez. V čerstvě vyrobených sudech bylo několik měsíců skladováno mladé víno, pak v nich po 18 měsíců zrálo skvělé sherry Jerez, aby nakonec poskytly domov na dalších 10 let skvělé single malt Macallan. Vznikl tak příjemný a okouzlující nápoj s vůní sherry typický pro palírnu Macallan.

Balvenie 12 let Double Wood – Balvenie patří ke skotské klasice. Tato whisky zrála nejprve v sudech z amerického dubu po bourbonu a v závěru dozrála v sudech ze španělského dubu, ve kterých zrálo sherry Oloroso. Tato kombinace spojila sametovou hladkost s hlubokou ovocnou chutí.

Glendronach 15 let Moscatel – whisku uvedla palírna na trh v roce 2010 spolu se třemi dalšími „wood finish“ whiskami. Tato whisky byla maturována v nových sudech z evropského dubu, aby se na závěrečný rok přestěhovala do sudů po sladkém alkoholizovaném vínu moskatel z oblasti Pyrenejí. Vznikl tak lahodný svazek dřeva a ovoce, umocněný širokou paletou vůní a chutí.

Laphroaig Triple Wood – ani v této ochutnávce nelze opomenout skotskou rašelinou prokouřenou klasiku z ostrova Islay. Typická Laphroaig zde projde během stárnutí třemi druhy sudů. Zahájí v klasických amerických sudech po bourbonu, poté se přemístí do malých dubových soudků tzv. „Quarter Cask“, které byly typické pro zrání v 19. století. Celý proces je korunován pobytem ve velkých sudech z evropského dubu po sherry oloroso. Finální produkt je lahvován bez předchozí studené filtrace v síle 48%, která dle výrobce dá vyniknout chuti a vůni.

Každá whisky je podávána v množství 0,02l (malý panák). Cena za ochutnávku SILVER I je 790 Kč. Vylosovaný účastník obdrží malý dárek, který souvisí s prezentací.