• Facebook Group: 197239440321588
+420777937244 Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript www.whiskoteka.cz

Ochutnávka Silver III

Ochutnávku whisky z produkce palírny Bruichladdich si nemůže nechat ujít žádný příznivec skotské single malt whisky. Snad proto, že na rozdíl od svých konkurentů z ostrova Islay, kde se palírna nachází, nevyrábí typickou ostrovní rašelinnou whisky (i když v portfoliu na kouřové rozhodně nezapomněli, vždyť jako příklad můžeme uvést Octomore, nejkouřovější whisky vůbec), snad proto, že marketingově vsadili na širokou nabídku limitovaných edicí, které se tak krásně od sebe liší, že není problém na nich demonstrovat rozsah chutí a vůní skotské single malt whisky. Než si přiblížíme jednotlivé whisky, které v rámci degustace ochutnáte, zmíníme se o jedné zvláštnosti: v palírně je v provozu nejstarší funkční destilační kotel ve Skotsku starý 130 let. A jak říkají mistři kulinářského řemesla, "ve starém hrnci se vaří ta nejlepší polévka". Whisky Bruichladdich jsou přirozené - nejsou dobarvované a nefiltrují se za studena.

Ochutnávka začíná klasikou, 12 letou Bruichladdich, která zraje v amerických dubových sudech, v nichž předtím zrál bourbon. Je lehounce kouřová, ale spíše sladká díky velmi pomalému procesu destilace. Její chuť je poměrně dlouhá a plná. Zapamatujte si ji, abyste porovnali, jak se zřetelně liší od ostatních vzorků v této degustaci.

Hned druhý vzorek je zvláštnost - biopotraviny ovlivňují i svět luxusních destilátů. Ale nebojte se, Bruichladdich Organic je "jen" návratem k tradičním způsobům pěstování ječmene, neovlivněného průmyslovým zemědělstvím. Navazuje na ročníkovou 1993 Organic a jedná se směs ročníkových whisky (multi-vintage) z ječmene odrůdy Chalice. Velmi elegantní a čistá chuť.

Přestože typickými průkopníky woodfinishingu, kdy po dlouhém zrání v klasických sudech whisky posledních několik měsíců dozrává v sudech po sherry, portském, víně a podobných produktech, je palírna Glenmorangie, i v Bruichladdich se pokoušejí najít způsob, jak sud přiznivě ovlivní chuť whisky na konci jejího zrání. Jedním z výsledků je Bruichladdich Carmel 1989, tedy whisky, která zraje 18 let v sudu po bourbonu, aby nakonec strávila konec své maturace v sudu po izraelském košer vínu Carmel. Whisky vybírá z nejlepších sudů osobně Master Distiller Jim McEwan.

Název další whisky, Bruichladdich Waves, vznikl podle zrání na atlantickém pobřeží - tato whisky skutečně dýchá mořský vzduch, nejprve zrála sedm let v bourbonovém sudu, pak dozrála v sudech po madeiře. Kromě ovocné chuti ucítíte náznak kouře, avšak bez jódu, jak je u ostatních whisek z Islay typické.

A jsme zpět u vína. Návod k výrobě je jednoduchý: smícháte whisky různých ročníků z těch nejlepších sudů, necháte je dozrát v sudu po francouzském červeném víně, k ředění použijete vodu filtrovanou v 1,8 miliardy let starých skalách a vznikne Bruichladdich Rocks. Na začátku je lehká a svěží, pak pokračuje přes francouzské červené hrozny návratem ke skotskému sladu. Přestože ji máme ve druhé polovině degustace, dá se pít i jako aperitiv.

Další ukázka se téměř nedá nazývat whisky, vůbec ne proto, že by byla špatná, je totiž jen těsně nad zákonem danou dobou minimálního zrání, což je tři roky. Zato je ale čtyřikrát destilovaná. Bruichladdich X4+3 nesmí v naší ochutnávce chybět. Její sestra, Bruichladdich X4, je mladší, a tak se jí nemůže říkat whisky, ale čtyřikrát pálený destilát. Čtyřnásobné pálení způsobuje, že během destilace se můžete dostat až na 90% alkoholu. V láhvi najdete už "jen" 63,5%. Whisky je vyráběna podle speciálních receptur, které byly popsány již v roce 1695 cestovatelem Martinem Martinem.

Sedmý v řadě je také silný Bruichladdich, tentokrát 57,1% Bruichladdich Full Strength 1989. Tady se projeví whisky v plné síle, ale přitom si zachová svou neodolatelnou chuť.

Směsí whisky ze tří různě intenzivně kouřových ječmenných sladů je Bruichladdich Peat. Na závěr tedy kousek rašeliny, abyste nezapomněli, že jsme na ostrově Islay, ale bez medicínských tónů.

Každá whisky je podávána v množství 0,02l (malý panák). Cena za ochutnávku SILVER III je 790 Kč. Vylosovaný účastník obdrží malý dárek, který souvisí s prezentací.