• Facebook Group: 197239440321588
+420777937244 Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript www.whiskoteka.cz

The Glenlivet - skotská klasika

The Glenlivet DistilleryNa počátku 19. století bylo v Glenlivet (údolí řeky Livet) více než 200 ilegálních palíren. Ilegální paliči provozovali své řemeslo v jeskyních, krytých stržích a roklinách, ale i v prostých dírách v zemi. Jedinou podmínkou byla blízkost dostatečného množství kvalitní pramenité vody. Odlehlost a vzdálenost od civilizace dávaly ilegálním paličům a pašerákům whisky výhodu řídkých návštěv daňových úředníků. Pašeráci přepravovali sudy čerstvě vypálené whisky na ponících a přes klenutý most „Packhorse Bridge“ překročili řeku Livet a pokračovali dále na jih, často s ozbrojenou ochranou. Netrvalo dlouho a tato ilegální Glenlivet whisky byla oblíbeným nápojem aristokratů na obou stranách hranice mezi Anglií a Skotskem. Vznešení „pijáci“ oceňovali chuť a jemnost, kterou ostatní produkty postrádaly.

V roce 1822 v rámci narovnání vztahů mezi Anglií a Skotskem  navštívil tehdejší král Jiří IV. Skotsko. Během oficiální návštěvy  Edinburgu, na kterou přijel oděný do obleku skotských horalů, požádal v průběhu oficiálního uvítacího ceremoniálu o sklenku ilegálně pálené Glenlivet whisky. Hostitelé samozřejmě neměli s vyplněním požadavku žádný problém, neboť whisky z Glenlivet sami hojně konzumovali. Král tedy ochutnal sklenku glenlivetské whisky, pochválil její chuť a požádal o opětovné naplnění pohárku. Rok po této události byl vydán zákon, který stanovil podmínky pro vznik legálních palíren na území Skotska.

Roku 1824, rok po vydání legalizačního zákona, založil The Glenlivet DistilleryGeorge Smith, který do té doby patřil k ilegálním paličům, palírnu Glenlivet. Po vydání legalizačního zákona začaly ve Skotsku vznikat první legální palírny. Většina těchto legálních palíren vznikala v blízkosti měst, silnic a přístavů, kde byla zajištěna dobrá dopravní návaznost pro export zboží. Pouze tvrdohlavý George Smith si vybral tehdy jedno z nejodlehlejších míst ve Skotsku – údolí řeky Livet. Vycházel ze znalosti geologického prostředí, rozmarů drsného klimatu a všeho, co údolí řeky Livet tvořilo výjimečným. Místní ilegální paliči a pašeráci whisky  však novému právnímu stavu nebyli příliš nakloněni a od samého počátku byli proti George Smithovi a tlačili jej k ukončení činnosti pod neustálými výhrůžkami násilnou smrtí. George Smith se však tohoto nátlaku nezalekl a od svého záměru nehodlal upustit. Od svého ochránce Lairda z Aberlouru (zeman, velkostatkář)  obdržel pro vlastní ochranu pár pistolí. Tyto pistole nosil George Smith nabité dnem i nocí. Glenlivet bylo v té době drsné a nebezpečné místo a George Smith musel své pistole mnohokráte použít. Nakonec ilegální paliči a pašeráci svůj boj vzdali a George Smith svůj sen obhájil. Nicméně zatvrzelí místní obyvatelé to považovali za zradu a odmítali pít whisky z legálních palíren až do poloviny 20. století.

Brzy se Glenlivet stalo synonymem pro kvalitní whisky, na které se daly vydělat peníze. V té době mnoho destilerek ze Speysidu začalo své whisky označovat jménem Glenlivet. Zlé jazyky tvrdily, že Glenlivet musí být nejdelším údolím ve Skotsku, aby se tam všechny destilerky užívající toto označení vešly. Syn George Smitha John Gordon Smith zahájil boj za ochranu destilerky a jejího jména. Odpůrci se samozřejmě bránili, a tak celá záležitost skončila u soudu. Spor se vlekl několik let, až roku 1884 rozhodl soud, že jméno The Glenlivet smí používat pouze původní destilerka, kterou založil George Smith. Ostatní palírny v regionu směly název Glenlivet používat pouze ve spojení s dalším jménem.Svět počátku 20. století procházel řadou dramatických změn, ale Glenlivet a jeho whisky zůstávaly neměnné. Majitelem palírny The Glenlivet se stal kapitán Bill Smith Grant, pravnuk zakladatele palírny. Dvakrát zraněný hrdina 1. světové války vyznamenaný válečným křížem měl dostatečnou autoritu pro vedení firmy. Období krize a prohibice ve Spojených státech znamenaly soumrak prosperity mnoha skotských palíren. Díky obratné obchodní politice a prozíravosti Smitha Granta The Glenlivet toto obtížné období přestála a po ukončení prohibice byla připravena k expanzi na americké trhy. Na trhu „žíznivém“ po kvalitní whisky slavila okamžitě jednoznačný úspěch. Přes noc se stala nejoblíbenější a nejprodávanější single malt whisky v USA. Toto postavení si díky své kvalitě udržela dodnes.

Palírna zastavila provoz vlastní sladovny v roce 1966 a plně přešla na výrobu z dodávaného sladu.Z důvodu rostoucí obliby whisek The Glenlivet ve Spojených státech došlo v roce 1973 k navýšení počtu destilačních přístrojů ze čtyř na šest. K dalšímu rozšíření výroby došlo v roce 1978, kdy byl počet destilačních kotlů navýšen na osm. V témže roce otevřela palírna The Glenlivet návštěvnické centrum pro veřejnost. K poslední modernizaci provozu došlo v roce 2010, kdy 4. června došlo ke slavnostnímu otevření nových provozů za přítomnosti prince Charlese.

V roce 1978 koupil palírnu koncern Seagram a od roku 2001 patří do skupiny Chivas Brothers.

Na kvalitu whisky mají zásadní vliv kvalita vody, destilační přístroj a způsob destilace, sudy, ve kterých whisky stárne, a v neposlední řadě um a zkušenosti zaměstnanců každé palírny. První podmínku naplňuje v případě Glenlivet sama příroda prostřednictvím krystalicky čirého pramenu The Glenlivet - Washback no 3Josie´s Well, který dodává vodu od založení palírny The Glenlivet do dnešních dnů, ta poslední je dána dlouholetou tradicí. Podívejme se blíže na prostřední dvě – destilační přístroje – stills a sudy. Říká se, že destilační přístroj je srdcem celé výroby whisky. Ve starých časech ilegálních paličů se s tvarem destilačních přístrojů experimentovalo a  často byl používán jeden přístroj pro obě fáze pálení. George Smith brzy zjistil, že tvar a materiál destilačního kotle mají zásadní vliv na vlastnosti výsledného destilátu. Jím zavedené vysoké lucernovité tvary destilačních přístrojů používá palírna The Glenlivet do dnešních dnů. Tvar a výška měděných destilačních kotlů umožňují optimální kontakt alkoholu s mědí, který zajišťuje díky chemickým reakcím vyčištění destilátu od nežádoucích prvků, při zachování a rozvinutí požadovaných chuťových a aromatických látek. To zajistí v případě The Glenlivet lehkou a překvapivě elegantní whisky. Zrání v dřevěných sudech je citlivý a náročný proces, který nelze uspěchat. Mladý destilát potřebuje k rozvinutí delikátní chuti zkrátka svůj čas. The Glenlivet ChandelierThe Glenlivet stárne v dubových sudech, nejčastěji se jedná o americký dub, ve kterém předtím zrál bourbon. Vnitřek sudů je v místním bednářství ožehován a na jeho povrchu zůstane po ožehnutí vrstva dřevěného uhlí, která jednak zintenzivní vliv dřeva a jednak částečně působí jako filtr zachycující nežádoucí látky. Významnou vlastností dřeva je jeho porezita, která umožňuje destilátu uvnitř během stárnutí dýchat. Sud „inhaluje“ typický vlhký vzduch skotské vrchoviny a naopak dochází k odpaření některých nežádoucích látek – s nimi pochopitelně každým rokem uniká i cenný destilát (v průměru zhruba 2% ročně). Bourbonem nasycené dubové sudy dodávají destilátu aroma kokosu a vanilky. U vybraných produktů probíhá poslední fáze stárnutí (většinou posledních 12 měsíců) v pečlivě vybraných sudech po sherry či jiných aromatických alkoholech.

Nejznámější produkty:

The Glenlivet 12 Year Old

wh_the-glenlivet-12yoKlasickým produktem firmy je 12 letá The Glenlivet, která na náš trh přichází obvykle v síle 40%, je deklarována jako přímý potomek původní whisky The Glenlivet.Tato whisky má světlou živě zlatou barvu. Ve vůni  převládají  letní vůně květin a ovoce, lze cítit jablka, na pozadí může být cítit dotek exotického ovoce, hlavně ananasu. Postupně nastupuje vůně dušeného měkkého ovoce a přezrálých meruněk. V závěru nastupuje dubové dřevo s vůní vanilky a oříšků.V chuti se odrážejí všechny tóny vůní. Hedvábně jemná medová chuť květů a sladkost ovoce, hlavně bílých broskví a hrušek pošírovaných ve vanilkovém sirupu.

The Glenlivet 15 Year Old French Oak Reserve

wh_the-glenlivet-15yo-fench-oak-reserverTato 15 letá whisky prošla stárnutím v pečlivě vybraných sudech z francouzského dubu.Má temně zlatou barvu. Vůně je bohatá až smetanová. Převažují citrusy – pomerančová kůra a kandovaný grep se rozvinou v máslové tony, linecké těsto, mandlový likér a vanilkové cukroví. V závěru rezonují ostřejší tóny lékořice.Chuť nezaokrouhlená, sladká, neuvěřitelně jemná až sametová. Tóny dřeva jsou plně zaintegrovány, nicméně jejich přítomnost je nepřehlédnutelná. Dá se říct, že sladká chuť ovoce a oříšků je decentně zabalená v dubové obálce. V pozadí se mihne chuť čokoládových bonbónů.

 

The Glenlivet 18 Year Old

wh_the-glenlivet-18yoTato 18 letá whisky je perfektním vyjádřením a skloubením věku a elegance – perfektně vystihuje rovnováhu mezi ovocnou zralostí typickou pro whisky The Glenlivet se suchostí vyvolanou zráním v dubových sudech. Je perfektní jako digestiv.Barva starého zlata s odstíny zralých meruněk. Nádherně provoněná, elegantní a komplexní, nádech dubového dřeva vyvolává vzpomínku na obchod se starožitným nábytkem. Dubová vůně přejde v květinovou vůni frézií a pivoněk. V závěru se objeví tóny karamelek a máslových sušenek doprovázené peprmintovou čokoládou a letním ovocným koláčem. Chuť  jemná až sametová s pevným základem je okamžitě vystřídána spalujícím ohněm koření a hořkého pomeranče.

The Glenlivet 21Year Old Archive

wh_the-glenlivet-21yoTato 21 let stará specialita je vyráběna v omezených dávkách a pro stárnutí jsou použity speciální individuálně vybírané sudy. Barva je jantarová s odlesky mědi. Opulentní vyzrálá vůně s tóny sherry. Rafinovaná kombinace dřeva a ovoce. Vánoční cukroví, rozinky a maraskino. V chuti jde o whisky s plným tělem až olejovité či sirupovité konzistence, která zcela naplní vaše ústa. Chuť dubu je držena v mezích, aby uvolnila místo pro suchou kořenitost skořice, zázvoru, vlašských ořechů a hořké čokolády.

 

The Glenlivet XXV

wh_the-glenlivet-xxvTato whisky je perfektní poklonou umění všech, kteří se podílejí na výrobě v The Glenlivet. Paleta vůní a chutí se trpělivě rozvíjí během dlouhého a pomalého stárnutí, aby v závěru byla umocněna a podtržena ustárnutím v sudech po sherry.Whisky má barvu temného jantaru se zlatavými odlesky. Vůně je plná smetanová, sherry lahodně ladí s vůní ovoce a kořeněnými tóny. Svůdná vůně exotického dřeva. Pomerančové creme brulee, kandované ovoce, ananas. V chuti je hedvábně hladká, počáteční sladkost přechází do bohaté palety koření mísící zázvor, skořici, pepř a muškátový oříšek, aby v závěru vyvrcholila chutí hořké čokolády a pomerančové kůry.

The Glenlivet 16 Year Old Nadurra

wh_the-glenlivet-16yo-nadurraTato 16 letá specialita se prodává v sudové síle (okolo 60% alkoholu). Má světle zlatou barvu s jasnými citronovými odlesky. Vůně je intenzivní svěží a čistá. Vystupuje nekompromisní ovoce, hlavně citronová dužina a zelená jablka. Čerstvost je podtržena závanem anýzu. V závěru se objevují bylinné a kořeněné tóny. Chuť je jiskrná a lahodná, zcela vyplní ústa, připomíná až olejnatou hustotu, která exploduje v perlivý gejzír, který přechází do jemnosti broskví pošírovaných ve vanilkovém sirupu. Probleskuje bílá čokoláda, anýzové lízátko či kandovaný zázvor.Vedle výše uvedených produktů nabízí The Glenlivet celou řadu specialit.

 

The Glenlivet Nadurra Triumph 1991

wh_the-glenlivet-triumpg-1991K výrobě bylo použito sladu z odrůdy ječmene Triumph – jednorázová „sběratelská“ kolekce.




The Glenlivet Cellar Collection

limitované edice – po třicetiletém stárnutí ve sklepích je whisky naplněna k závěrečnému vystárnutí do čerstvých silně ožehnutých sudů z amerického bílého dubu, což jí dodá zcela nový rozměr v chuti a vůni.

wh_the-glenlivet-cellar-1 wh_the-glenlivet-cellar-2 wh_the-glenlivet-cellar-3 wh_the-glenlivet-cellar-4 wh_the-glenlivet-cellar-5 wh_the-glenlivet-cellar-6